Jak vybrat tu správnou formu na bábovku: Kompletní průvodce

Chcete upéct dokonalou bábovku, která bude nejen chutná, ale i krásně vypadat? Výběr správné formy je klíčový. Na trhu je nepřeberné množství různých druhů forem, a tak se může zdát výběr složitý. V tomto článku vám poradíme, jak vybrat tu správnou formu na bábovku, abyste dosáhli těch nejlepších výsledků.

Proč je výběr formy důležitý?

Správně zvolená forma ovlivňuje nejen vzhled, ale i chuť a strukturu bábovky. Tenká bábovka bude více propečená než silná a objemná, textura těsta uvnitř bude odlišná. Různé materiály a tvary mají své specifické vlastnosti, které mohou ovlivnit výsledný produkt.

Na co si dát při výběru pozor?

  • Materiál: Nejběžnějšími materiály jsou litina, hliník s nepřilnavou úpravou, keramika a silikon. Každý materiál má své výhody a nevýhody.
    • Litina: Zaručuje rovnoměrné rozložení tepla a dlouhou životnost, ale je těžká, není nepřilnavá a vyžaduje speciální údržbu.
    • Hliník: Je lehký, dobře vede teplo a celoplošně opatřen nepřilnavým povrchem pro snadné vyklopení.
    • Keramika: Dodává bábovce rustikální vzhled a dobře udržuje teplotu, ale je křehká, není nepřilnavá a vyžaduje opatrnost.
    • Silikon: Je flexibilní, snadno se čistí a je vhodný do trouby i mrazničky, nevýhodou je ale že nedrží snadno tvar.
  • Velikost: Zvolte velikost formy podle toho, pro kolik lidí pečete a jak velkou bábovku potřebujete. Nejběžnější je průměr 25 cm.
  • Tvar: Kromě klasického kulatého tvaru existují i formy s různými vzory, které dodají vašim bábovkám originální vzhled.
  • Nepřilnavý povrch: Nepřilnavý povrch usnadňuje vyklopení bábovky a čištění formy.

Jaký tvar formy zvolit?

Forma na 6 báboviček Vrstvené srdíčko 0,7 l karamelová
%%%
1 499 Kč –5 %
1 424 Kč
Skladem >5 KS

Nepřilnavá forma na 6 exkluzivních malých bábovek ve srdce. Bábovková forma značky Nordic Ware je vyrobena v USA z...

90937
nordic ware forma na babovku crystal 10 cup zlata nordic ware
1 659 Kč –4 %
1 579 Kč
Skladem >5 ks

Nepřilnavá forma CRYSTAL pro oslnivou bábovku v designu inspirovaném broušeným křišťálem. Bábovková forma značky...

92877
Forma na 6 báboviček zlatá 1,4 l, NORDIC WARE
1 749 Kč –4 %
1 669 Kč
Skladem >5 ks

Nepřilnavá forma GEO na pečení 6 malých bábovek od Nordic Ware, mini verze oblíbených bábovek Cathedral, Bavaria a...

91277
Forma na bábovku Včelí úl 3D zlatá 2,3 l ,NORDIC WARE
1 890 Kč –4 %
1 810 Kč
Skladem >5 ks

Nepřilnavá forma na velký včelí úl. Dvoudílná 3d forma, následně je třeba oba díly spojit krémem, medem nebo...

54577
Forma na bábovku LOTUS , NORDIC WARE
1 349 Kč –5 %
1 269 Kč
Skladem >5 ks

Nepřilnavá forma LOTUS, to je vznešená vysoká bábovka s připravenými plátky pro vysoce estetické servírování....

84177
Forma na bábovku hranatá Bavaria grafitová 2,4 l ,NORDIC WARE
1 450 Kč –5 %
1 370 Kč
Skladem 2 ks

Nepřilnavá forma BAVARIA pro hranatou bábovku v designu inspirovaném geometrickými vzory. Bábovková forma značky...

80577

Tipy pro pečení bábovky

  • Vymazání a vysypání formy: Formu důkladně vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou nebo moučkovým cukrem.
  • Správná teplota: Pečte bábovku při doporučené teplotě a času podle receptu. Většinou 155°C na program horký vzduch a cca 55 minut.
  • Nechte vychladnout: Před vyklopením nechte bábovku ve formě trochu vychladnout, lehce se odtrhne od okrajů a půjde snadněji vyklopit.
  • Na vychladnutí používejte chladící mřížku

 

Chladící mřížka na pečivo MasterClass nepřilnavá 46 x 26 cm
%%%
549 Kč –18 %
450 Kč
Skladem >5 ks

Nepřilnavá robustní chladící mřížka 46 x 26 cm na vychladnutí čerstvě upečeného pečiva, dortů, bábovky nebo zákusků....

KCMCCAKE46
Chladící mřížka na pečivo 25 x 25 cm KitchenCraft
%%%
349 Kč –14 %
300 Kč
Skladem 3 ks

Kovová pochromovaná robustní chladící mřížka na zchlazení čerstvě upečeného pečiva, dortů, bábovky nebo zákusků.

KCCAKESQ
Chladící mřížka na pečivo KitchenCraft chromovaná 26 x 45 cm
Novinka %%%
499 Kč –19 %
400 Kč
Skladem 4 ks

Chladící mřížka má efektivní design, který umožňuje optimální cirkulaci vzduchu kolem pečeného dezertu. To znamená,...

KCCAKEOB

Zajímavý a netradiční recept: Bábovka s čokoládou a pomerančem

Potřebujeme:

  • 200 g másla
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g hořké čokolády
  • Kůra z 1 pomeranče
  • Špetka soli

Postup:

  1. Máslo utřeme s cukrem do pěny. Po jednom přidáme vejce.
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí.
  3. Čokoládu nastrouháme a vmícháme do těsta společně s kůrou z pomeranče.
  4. Těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut.

Tip: Před podáváním bábovku poprášíme moučkovým cukrem.

Bábovka s čokoládou a pomerančem

Hodnocení obchodu

4,9 2592 hodnocení

Dagmar Kalužíková | 16.07.2025
Velmi spokojena
Alena Klusáčková | 01.07.2025
Spolehlivý obchod, rychlé vyřízení objednávky.
Gurii Solovev | 15.07.2025
Skvělá pánev
Alice Šimečková | 06.07.2025
Spokojena
Klára O | 30.06.2025
Zboží dobře zabaleno, dorazilo včas.
Hana Domanská | 20.07.2025
Jsem spokojená, již jsem u vás nakupovala.