Recepty

Bramboráky na nerezové pánvi
 

40g hladké mouky
1,5Kg oloupaných syrových brambor
100g kvalitní slaniny pokrájené na malé kousky
2 lžičky soli
3 stroužky česneku rozetřené
1 lžíce majoránky, ideálně čerstvé
1 vejce
Sádlo nebo olej na smažení (sádlo vydrží vyšší teplotu, je tedy ve výsledku zdravější)

1/3 brambor nastrouhejte najemno a 2/3 nahrubo (bramborák bude křupavější). Do nastrouhaných brambor přimíchejte všechny ostatní ingredience.

Mezitím si připravte nerezovou hladkou pánev, pomalu ji na cca 60% výkonu rozpalte, vhoďte malou kapku vody, když začne tancovat po povrchu, je připraveno. Přidejte lžičku oleje a kroužením rozlijte po celém povrchu. Směs dávkujte naběračkou a rozhrňte na cca 5mm tloušťky. Po chvilce kontrolujte a obraťte.

TIP: Zbylé bramboráky druhý den pokrájejte na malé kousky a osmažte s vejci.

K přípravě tohoto receptu byla použita Nerezová pánev STEIN 24cm

 

 

 

Vločková kaše s borůvkami a ořechy
 

100g ovesných vloček
750ml mléka
1 lžíce medu / cukru
1 lžíce másla
borůvky, ořechy, semínka...

V rendlíku rozpustíme máslo, vsypeme vločky a ořechy a zalijeme mlékem a necháme přes noc v lednici. Ráno stačí 8 minut s občasným promícháním Nakonec můžeme přidat ovoce (banán, jablko, hrušku...podle chuti)

K přípravě tohoto receptu byl použit Rendlík STEIN 16cm

 

 

 

Rakouská buchta do pánve
 

130g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
2 polévkové lžíce cukru
2 lžíce rozpuštěného chladného másla
4 vejce
370ml mléka
100g čerstvého ovoce

Náplň těsta je do 26 cm koláčové formy. V případě dvojité dávky pro více strávníků nalijte směs do servírovací pánve STEIN 30 cm.

V hluboké misce vyšlehejte žloutky s cukrem. Přimíchejte odměřené mléko, mouku smíchanou se špetkou soli a práškem do pečiva. Směs dobře promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a spolu s ovocem lehce vmíchejte do směsi.

Mezitím si připravte hlubokou nepřilnavou pánev,  nahřejte na cca 60% se lžičkou oleje a lžící másla. Nakláněním pánve omastíte okraje. Směs nalijte do horké pánve a nechte při 80% výkonu sporáku 2 minuty prohřát. Poté vložte do trouby předehřáté na 165°C  a pečte přibližně 25 minut. Toto lze praktikovat i v letních měsících na grilu, pokud nebude mít pánev plastové držadlo.

Po 10 minutách potřete povrch buchty rozpuštěným máslem, bude šťavňatější.

 

Pistáciové sušenky
 
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g drcených pistácií
  • 125 g másla pokojové teploty
  • sůl

Udělejte to takhle

Z připravených ingrediencí pečlivě vypracujte vláčné těsto. Těsto vyválejte do 5 mm silného plátu a vykrajujte požadované tvary. Ponechte dostatek prostoru mezi sušenkami, aby se během pečení nespojily. Předehřejte troubu na 180 ° C a pečte asi 12 minut. Doba pečení se může lišit v závislosti na druhu trouby.

Na přípravu sušenek jsme použili Non-stick silikonový váleček se sklopnými držadly, Lékué

foto283

Cointreau sušenky
 

Složení:

  • 250 g másla pokojové teploty
  • 250 g moučkového cukru
  • 450 g prosáté hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 střik Cointreau
  • strouhaná kůra z bio pomeranče

Udělejte to takhle

Vymíchejte máslo s cukrem do krémové směsi. Přidejte vejce a Cointreau a promíchejte. Postupně přidávejte prosátou mouku až do homogenní směsi. Udržujte těsto v ledničce zakryté ve fólii po dobu 1 hodiny. Těsto vyválejte až 5 mm silné a vytvořte požadované tvary. Umístěte sušenky na vymazaný plech a pečte při 180 ° C mezi 10 a 15 minuty. (je důležité předehřát troubu).

Před vložením do trouby, polovina sušenek může být potřená vejcem a zbytek poprašte práškovým cukrem.

Na přípravu sušenek jsme použili Non-stick silikonový váleček se sklopnými držadly, Lékué

foto282

Máslové zlaté sušenky
 
  • 250 g másla pokojové teploty
  • 150 g moučkového cukru
  • 500 g prosáté hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového cukru

Zdobení:

  • 1 vaječný bílek
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 kapky citrónového potravinářského barviva

Udělejte to takhle

Do misky přidejte máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce a dobře promíchejte. Postupně po malých dávkách přidávejte mouku a vypracujte ve vláčné těsto. Zabalené ve fólii necháme odležet v lednici po dobu asi 30 minut. Těsto vyválejte do 5 mm a vykrajujte do požadovaného tvaru. Pečte v předehřáté troubě při 180 ° C po dobu 15 až 20 minut.

Zdobení: Vyšlehejte tuhý vaječný bílek, dokud netvoří tuhé vrcholy a pomalu přidávejte cukr. Přidejte citrónové kapky a míchejte, dokud se jeho objem nezdvojnásobí. Přidejte požadované barvivo a ozdobte.

Na přípravu máslových sušenek jsme použili Non-stick silikonový váleček se sklopnými držadly, Lékué

 foto770_1

 

  

Jahodová marmeláda
 

2kg očištěných jahod, pokrájených na kousky
20g citrusového pektinu
600g cukru (množství opravdu stačí)
trocha čerstvé máty posekané
2 citrony

Cukr dobře promícháme s pektinem a přisypeme k jahodám, přidáme kůru z jednoho citronu, mátu a šťávu z 2 citrónů. Ideálně necháme odležet cca hodinu, aby jahody pustily šťávu a nemuseli jsme je následně mačkat (marmeláda bude mít krásnou barvu a texturu). Sporák nastavíme na 70% výkonu a ohříváme za občasného promíchání dokud nezačne obsah vařit. V třívrstvém hrnci dojde k rovnoměrnému ohřevu i horních vrstev jahod, do varu se vše uvede mnohem rychleji, tedy s menší strátou vitamínů. Ihned jak začne obsah vařit, ztlumíme na minimum, sebereme případnou pěnu a plníme do nahřátých sklenic. Protože jsme nepoužili žádné konzervanty, je třeba marmeládu sterilizovat. Sklenice vložte do trouby na program horký vzduch 115°C a zavařujte 20minut (pozor nepoužívat horní-spodní ohřev - sklenice by mohly prasknout).

jahodova-marmelada

nakoupit_kvalitu

 Nakupte si u nás kvalitní nádobí do kuchyně nebo ke grilu, veškeré grilovací pomůcky a grily ale i doplňky, se kterými Vás bude vaření ještě více bavit.

K přípravě tohoto receptu byl použit Nerezový hrnec STEIN 24cm