Recepty
40g hladké mouky
1,5Kg oloupaných syrových brambor
100g kvalitní slaniny pokrájené na malé kousky
2 lžičky soli
3 stroužky česneku rozetřené
1 lžíce majoránky, ideálně čerstvé
1 vejce
Sádlo nebo olej na smažení (sádlo vydrží vyšší teplotu, je tedy ve výsledku zdravější)
1/3 brambor nastrouhejte najemno a 2/3 nahrubo (bramborák bude křupavější). Do nastrouhaných brambor přimíchejte všechny ostatní ingredience.
Mezitím si připravte nerezovou hladkou pánev, pomalu ji na cca 60% výkonu rozpalte, vhoďte malou kapku vody, když začne tancovat po povrchu, je připraveno. Přidejte lžičku oleje a kroužením rozlijte po celém povrchu. Směs dávkujte naběračkou a rozhrňte na cca 5mm tloušťky. Po chvilce kontrolujte a obraťte.
TIP: Zbylé bramboráky druhý den pokrájejte na malé kousky a osmažte s vejci.
K přípravě tohoto receptu byla použita Nerezová pánev STEIN 24cm
100g ovesných vloček
750ml mléka
1 lžíce medu / cukru
1 lžíce másla
borůvky, ořechy, semínka...
V rendlíku rozpustíme máslo, vsypeme vločky a ořechy a zalijeme mlékem a necháme přes noc v lednici. Ráno stačí 8 minut s občasným promícháním Nakonec můžeme přidat ovoce (banán, jablko, hrušku...podle chuti)
K přípravě tohoto receptu byl použit Rendlík STEIN 16cm
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 100 g drcených pistácií
- 125 g másla pokojové teploty
- sůl
Udělejte to takhle
Z připravených ingrediencí pečlivě vypracujte vláčné těsto. Těsto vyválejte do 5 mm silného plátu a vykrajujte požadované tvary. Ponechte dostatek prostoru mezi sušenkami, aby se během pečení nespojily. Předehřejte troubu na 180 ° C a pečte asi 12 minut. Doba pečení se může lišit v závislosti na druhu trouby.
Na přípravu sušenek jsme použili Non-stick silikonový váleček se sklopnými držadly, Lékué
Složení:
- 250 g másla pokojové teploty
- 250 g moučkového cukru
- 450 g prosáté hladké mouky
- 1 vejce
- 1 střik Cointreau
- strouhaná kůra z bio pomeranče
Udělejte to takhle
Vymíchejte máslo s cukrem do krémové směsi. Přidejte vejce a Cointreau a promíchejte. Postupně přidávejte prosátou mouku až do homogenní směsi. Udržujte těsto v ledničce zakryté ve fólii po dobu 1 hodiny. Těsto vyválejte až 5 mm silné a vytvořte požadované tvary. Umístěte sušenky na vymazaný plech a pečte při 180 ° C mezi 10 a 15 minuty. (je důležité předehřát troubu).
Před vložením do trouby, polovina sušenek může být potřená vejcem a zbytek poprašte práškovým cukrem.
Na přípravu sušenek jsme použili Non-stick silikonový váleček se sklopnými držadly, Lékué
- 250 g másla pokojové teploty
- 150 g moučkového cukru
- 500 g prosáté hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového cukru
Zdobení:
- 1 vaječný bílek
- 200 g moučkového cukru
- 3 kapky citrónového potravinářského barviva
Udělejte to takhle
Do misky přidejte máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce a dobře promíchejte. Postupně po malých dávkách přidávejte mouku a vypracujte ve vláčné těsto. Zabalené ve fólii necháme odležet v lednici po dobu asi 30 minut. Těsto vyválejte do 5 mm a vykrajujte do požadovaného tvaru. Pečte v předehřáté troubě při 180 ° C po dobu 15 až 20 minut.
Zdobení: Vyšlehejte tuhý vaječný bílek, dokud netvoří tuhé vrcholy a pomalu přidávejte cukr. Přidejte citrónové kapky a míchejte, dokud se jeho objem nezdvojnásobí. Přidejte požadované barvivo a ozdobte.
Na přípravu máslových sušenek jsme použili Non-stick silikonový váleček se sklopnými držadly, Lékué
2kg očištěných jahod, pokrájených na kousky
20g citrusového pektinu
600g cukru (množství opravdu stačí)
trocha čerstvé máty posekané
2 citrony
Cukr dobře promícháme s pektinem a přisypeme k jahodám, přidáme kůru z jednoho citronu, mátu a šťávu z 2 citrónů. Ideálně necháme odležet cca hodinu, aby jahody pustily šťávu a nemuseli jsme je následně mačkat (marmeláda bude mít krásnou barvu a texturu). Sporák nastavíme na 70% výkonu a ohříváme za občasného promíchání dokud nezačne obsah vařit. V třívrstvém hrnci dojde k rovnoměrnému ohřevu i horních vrstev jahod, do varu se vše uvede mnohem rychleji, tedy s menší strátou vitamínů. Ihned jak začne obsah vařit, ztlumíme na minimum, sebereme případnou pěnu a plníme do nahřátých sklenic. Protože jsme nepoužili žádné konzervanty, je třeba marmeládu sterilizovat. Sklenice vložte do trouby na program horký vzduch 115°C a zavařujte 20minut (pozor nepoužívat horní-spodní ohřev - sklenice by mohly prasknout).