Kachní prsa, červené zelí a pohankové lokše s jablkem

Máte chuť oslavit svátek svatého Martina, ale nechce se vám trávit půl dne u trouby? Zdá se vám celá husa moc velká nebo zbytečně těžká? To je naprosto v pořádku. Tohle menu je stvořené přesně pro vás – zachovává tradiční chuť svatomartinského oběda, ale v lehčí, moderní a přehledné podobě. Šťavnatá kachní prsa s křupavou kůží, karamelizované červené zelí a pohankovo-bramborové lokše s jablkem a pomerančovou kůrou vám připomenou, že sváteční jídlo může být poctivé i bez celodenního pečení.

Porce: 4 osoby  |  Doba přípravy: 90–110 minut (část zvládnete předem)  |  Náročnost: střední

Ingredience

Kachní prsa

  • 4 ks kachních prsou bez kostí, s kůží (180–200 g/ks)
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • volitelné: 1 větvička tymiánu, jemně nastrouhaná kůra z ½ bio pomeranče

Karamelizované červené zelí

  • 800 g červeného zelí (jemné proužky)
  • 1 větší jablko, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 malá cibule nebo šalotka, najemno
  • 200 ml červeného vína
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1–2 hvězdičky badyánu, kůra z ½ pomeranče
  • sůl, pepř

Pohankovo-bramborové lokše s jablkem a pomerančovou kůrou

  • 400 g moučných brambor (typ C)
  • 80 g pohankové mouky
  • 50 g hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
  • ½ menšího jablka – oloupané, jemně nastrouhané (lehce vymačkané)
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička másla (do těsta) + máslo nebo ghí na potírání
  • jemně nastrouhaná kůra z ½ bio pomeranče

Omáčka (rychlý jus)

  • výpek z pánve po kachních prsou + 100 ml červeného vína
  • 50 ml portského (volitelné)
  • 20 g studeného másla
  • sůl, pepř
Kachní prsa, červené zelí a pohankovo-bramborové lokše

Postup

1) Kachní prsa

  • Kůži na prsou jemně nařízněte křížem (neprořízněte maso). Osolte, opepřete, případně tymián a pomerančovou kůru. Nechte 30 minut temperovat.
  • Rozehřejte pánev na střední teplotu. Prsa vložte kůží dolů bez tuku a pomalu restujte 8–10 minut, dokud se tuk nevypeče a kůže nezezlátne.
  • Obraťte, krátce opečte i z druhé strany (1–2 min). Přesuňte na plech kůží nahoru a dopékejte v troubě při 160–170 °C asi 6–10 minut (vnitřní teplota 58–60 °C).
  • Vyjměte, nechte 5–10 minut odpočívat. Krájejte šikmé plátky, servírujte kůží nahoru.

Postup krok za krokem

2) Karamelizované červené zelí

  • Na lžíci kachního výpeku nebo oleje orestujte cibuli dozlatova. Přidejte cukr, krátce zkaramelizujte.
  • Přimíchejte zelí, jablko, badyán a pomerančovou kůru. Zalijte vínem a octem, osolte a opepřete.
  • Zakryjte a duste 30–40 minut do měkka. Na konci dochuťte – má být lehce sladkokyselé a aromatické.

Postup krok za krokem

3) Pohankovo-bramborové lokše

  • Brambory uvařte ve slupce doměkka, oloupejte a ještě teplé prolisujte. Přidejte sůl, máslo, nastrouhané jablko (lehce vymačkané) a pomerančovou kůru. Nechte vlažné.
  • Přidejte pohankovou a hladkou mouku – vznikne měkké, nelepivé těsto. Nepřehněťte.
  • Rozdělte na 8 částí, vyválejte tenké placky (cca 2 mm). Pečte nasucho na středně horké pánvi 1–2 min z každé strany. Hned potírejte máslem/ghí a ukládejte pod utěrku.

Postup krok za krokem

4) Rychlý jus

  • Výpek z pánve slijte do rendlíku, přilijte víno (a portské). Zredukujte na třetinu objemu.
  • Vmíchejte studené máslo, dochuťte solí a pepřem.

Servírování

Na talíř dejte porci teplého zelí, na ni plátky kachních prsou, kůží nahoru. Přidejte přeloženou lokši, vše zlehka přelijte jusem. Doporučujeme mladé červené víno – Svatomartinské nebo Rulandské modré.

Postup krok za krokem

Tipy

  • Zelí a lokše zvládnete připravit den předem – stačí jen ohřát.
  • Pomerančová kůra v lokších dodá svěžest a krásně ladí s kachním masem.
  • Masíčko bude růžové, pokud ho nepřepečete – sledujte vnitřní teplotu, ne čas.

Udržitelný a ohleduplný přístup

Pokud pracujete s masem, dejte přednost poctivému farmářskému chovu. Využijte celé prso i tuk, z kostí lze připravit vývar. Vegetariánská varianta: nahraďte maso pečeným portobellem nebo plátkem dýně s máslem, tymiánem a pomerančovým jusem – výborné i s lokšemi a zelím.

Postup krok za krokem