Zapečená feta s broskvemi, medem a tymiánem

Neodolatelná kombinace slaného sýra, karamelizovaného ovoce a bylinek, která potěší všechny smysly. Tento jednoduchý, ale dokonale chuťově vyvážený předkrm nebo lehká večeře si vás získá už při prvním soustu. Slanost sýra feta se krásně snoubí se sladkostí broskví a medu, vůní tymiánu a jemným opečením. Hotovo za 20 minut a bez námahy.

Ingredience

  • 1 blok sýra feta (cca 200 g)
  • 2 zralé broskve nebo nektarinky
  • 2 lžíce tekutého medu
  • Čerstvý tymián
  • Olivový olej
  • Čerstvě mletý pepř
  • (Volitelně) hrst vlašských nebo pekanových ořechů
  • (Volitelně) bageta k podávání
  • Porce je pro 2 osoby, ideálně do 2 misek
Pečená feta s broskvemi a medem
 

Postup

1. Předehřejte troubu na 200 °C (horní a dolní ohřev).

2. Do malé zapékací misky vložte celý blok fety.

3. Broskve nebo nektarinky nakrájejte na měsíčky a rozložte je kolem sýra. Posypte lístky čerstvého tymiánu a volitelně přidejte i ořechy.

4. Vše pokapejte olivovým olejem a lžící medu. Fetu můžete lehce opepřit.

5. Pečte přibližně 15 minut, dokud se feta nerozpustí a broskve nezačnou karamelizovat.

6. Po vytažení z trouby pokapejte zbylým medem, přidejte čerstvý tymián a podávejte ideálně s opečenou bagetou.

 

Pečte stylově – ať to chutná i vypadá

Kouzlo tohoto receptu spočívá nejen v chuti, ale i v prezentaci. Krásná keramická zapékací miska podtrhne rustikální charakter pokrmu a zároveň udrží jídlo déle teplé.

  • Emile Henry – francouzské zapékací misky vyrobené z kvalitní keramiky, vhodné do trouby i na stůl
  • Odolné vůči teplotním šokům – můžete servírovat přímo z trouby
  • Nádherný glazovaný povrch, který se snadno čistí a zaujme na první pohled

Podívejte se na naši nabídku zapékacích misek a vybavte si kuchyni tak, aby vás vaření i servírování bavilo každý den. Styl a funkčnost jdou u nás ruku v ruce.