Jahodová marmeláda

 

2kg očištěných jahod, pokrájených na kousky
20g citrusového pektinu
600g cukru (množství opravdu stačí)
trocha čerstvé máty posekané
2 citrony

Cukr dobře promícháme s pektinem a přisypeme k jahodám, přidáme kůru z jednoho citronu, mátu a šťávu z 2 citrónů. Ideálně necháme odležet cca hodinu, aby jahody pustily šťávu a nemuseli jsme je následně mačkat (marmeláda bude mít krásnou barvu a texturu). Sporák nastavíme na 70% výkonu a ohříváme za občasného promíchání dokud nezačne obsah vařit. V třívrstvém hrnci dojde k rovnoměrnému ohřevu i horních vrstev jahod, do varu se vše uvede mnohem rychleji, tedy s menší ztrátou vitamínů. Ihned jak začne obsah vařit, ztlumíme na minimum, sebereme případnou pěnu a plníme do nahřátých sklenic. Protože jsme nepoužili žádné konzervanty, je třeba marmeládu sterilizovat. Sklenice vložte do trouby na program horký vzduch 115°C a zavařujte 20minut (pozor nepoužívat horní-spodní ohřev - sklenice by mohly prasknout).

jahodova-marmelada

 

Nejsnadnějším způsobem jak uchovávat v lednici čerstvé suroviny a prodloužit jim dobu skladování jsou vakuovací dózy, takto skladované suroviny vydrží až několikanásobně déle čerstvé.