Jahodová marmeláda

 

2kg očištěných jahod, pokrájených na kousky
20g citrusového pektinu
600g cukru (množství opravdu stačí)
trocha čerstvé máty posekané
2 citrony

Cukr dobře promícháme s pektinem a přisypeme k jahodám, přidáme kůru z jednoho citronu, mátu a šťávu z 2 citrónů. Ideálně necháme odležet cca hodinu, aby jahody pustily šťávu a nemuseli jsme je následně mačkat (marmeláda bude mít krásnou barvu a texturu). Sporák nastavíme na 70% výkonu a ohříváme za občasného promíchání dokud nezačne obsah vařit. V třívrstvém hrnci dojde k rovnoměrnému ohřevu i horních vrstev jahod, do varu se vše uvede mnohem rychleji, tedy s menší ztrátou vitamínů. Ihned jak začne obsah vařit, ztlumíme na minimum, sebereme případnou pěnu a plníme do nahřátých sklenic. Protože jsme nepoužili žádné konzervanty, je třeba marmeládu sterilizovat. Sklenice vložte do trouby na program horký vzduch 115°C a zavařujte 20minut (pozor nepoužívat horní-spodní ohřev - sklenice by mohly prasknout).

jahodova-marmelada

 

Nejsnadnějším způsobem jak uchovávat v lednici čerstvé suroviny a prodloužit jim dobu skladování jsou vakuovací dózy, takto skladované suroviny vydrží až několikanásobně déle čerstvé.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení