Recept na domácí jahodovou marmeládu s mátou

Recept na domácí jahodovou marmeládu s mátou

Jahodová marmeláda

Suroviny:

  • 2 kg očištěných jahod, nakrájených na menší kousky
  • 20 g citrusového pektinu
  • 600 g cukru (množství opravdu postačuje)
  • trocha čerstvé máty, nasekané najemno
  • 2 citrony

Postup:

Smíchejte cukr s pektinem a přidejte jej k připraveným jahodám. Přidejte také nastrouhanou kůru z jednoho citronu, čerstvou mátu (nemusí být) a šťávu ze dvou citronů. Směs nechte odstát přibližně hodinu – jahody pustí šťávu a není nutné je následně mačkat a ani tak dlouho vařit. Výsledná marmeláda tak bude mít krásnou barvu a příjemnou strukturu.

Připravte si kvalitní hrnec a zahřívejte obsah na 70 % výkonu sporáku. Průběžně míchejte, dokud směs nezačne jemně vřít. Díky rovnoměrnému ohřevu se marmeláda zahřeje rovnoměrně a rychleji, čímž se minimalizuje ztráta vitamínů.

Jakmile směs dosáhne varu, ztlumte teplotu na minimum, případně seberte vzniklou pěnu. Ihned plňte do nahřátých sklenic. Protože recept neobsahuje žádné konzervanty, je důležité marmeládu sterilizovat. Sklenice vložte do trouby nastavené na horký vzduch při 115 °C a sterilizujte přibližně 20 minut. Pozor: nepoužívejte horní a spodní ohřev, hrozí prasknutí sklenic.

 

Zwilling Fresh & Save

Jak skladovat čerstvé suroviny?

Chcete-li udržet ovoce, zeleninu a další čerstvé potraviny déle svěží, doporučujeme vakuovací dózy Zwilling Fresh & Save. Díky vakuování prodloužíte trvanlivost potravin až několikanásobně – ideální pro domácí marmelády i běžné vaření.