Jahodový dort s tvarohem - Ideální letní dezert

Ingredience

Korpus:

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml rostlinného oleje

Tvarohová náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Jahodová vrstva:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce cukru
  • 1 balíček želatinového ztužovače (agar-agar nebo želatina)

Postup

1. Příprava korpusu

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si dortovou formu (průměr 24 cm) a vyložte ji pečícím papírem nebo ji vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. Vejce a cukr vyšlehejte do pěny. Přidejte vanilkový cukr a šlehejte, dokud směs není nadýchaná a světlá.
  3. Mouku a prášek do pečiva smíchejte v míse a postupně přidávejte do vaječné směsi. Střídavě přilévejte mléko a olej a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
  4. Těsto vlijte do připravené formy a pečte přibližně 25–30 minut, dokud není korpus zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  5. Korpus nechte vychladnout ve formě. Po vychladnutí jej opatrně vyjměte a rozkrojte na dvě stejně silné vrstvy.

2. Příprava tvarohové náplně

  1. Tvaroh a cukr dejte do mísy a vyšlehejte do hladké hmoty.
  2. Smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuhé šlehačky a opatrně ji vmíchejte do tvarohové směsi.
  3. Citronovou šťávu přidejte do tvarohové směsi a promíchejte, aby byla náplň jemná a svěží.

3. Příprava jahodové vrstvy

  1. Jahody omyjte, osušte a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny.
  2. Želatinový ztužovač připravte podle návodu na obalu.
  3. Cukr a jahody promíchejte v míse a přidejte připravený želatinový ztužovač. Promíchejte, aby byly jahody rovnoměrně pokryty želatinou.

4. Sestavení dortu

  1. Spodní vrstvu korpusu položte na servírovací talíř nebo podnos.
  2. Polovinu tvarohové náplně rozetřete rovnoměrně na korpus.
  3. Druhou vrstvu korpusu položte na tvarohovou náplň a rozetřete zbytek tvarohové směsi.
  4. Jahodovou vrstvu rovnoměrně rozprostřete na vrchní část dortu.

5. Chlazení a servírování

  1. Hotový dort dejte do lednice a nechte chladit minimálně 2 hodiny, aby se chutě propojily a dort zpevnil.
  2. Před podáváním můžete dort ozdobit čerstvými lístky máty nebo posypat moučkovým cukrem pro dekoraci.

Užijte si letní pochoutku

Tento lehký a osvěžující jahodový dort s tvarohem je ideální dezert pro horké letní dny. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i oči. Pro dokonalý výsledek je důležité mít kvalitní dortovou formu. Užijte si sladkou chvíli s tímto lahodným dezertem a sdílejte ho s rodinou a přáteli. Dobrou chuť!