Kuře na paprice trochu jinak – s hlívou, bílým vínem a křupavou kuřecí kůží
Kuře na paprice s hlívou a křupavou kůží
Moderní česká klasika s netradičním nádechem – šťavnaté kuřecí maso, výrazná omáčka z hlívy a smetany a navrch křupavá pečená kůže. Netradiční, ale nesmírně lahodná verze klasiky, kterou si zamilujete. Hlíva dodá jídlu masitost a hloubku, zatímco křupavá kuřecí kůže na závěr překvapí každé sousto.
Suroviny (na 4 porce):
- 2 kuřecí stehna
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 větší cibule
- 1 lžička celého kmínu
- 300–400 g hlívy ústřičné
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1–2 lžíce paprikové pasty (např. maďarské)
- kelímek smetany na vaření
- 150 ml bílého vína (volitelně)
- 2 snítky tymiánu (nebo ½ lžičky sušeného)
- sůl a pepř
- těstoviny dle chuti (např. kolínka, tagliatelle)

Postup:
- Předehřejte troubu na 230 °C. Kuřecí stehna osolte, opepřete a zprudka opečte v hluboké pánvi vhodné do trouby. Přiklopte poklicí a dejte je péct dozlatova.
- V hrnci rozehřejte tuk, přidejte celý kmín a najemno nasekanou cibuli. Restujte až zesklovatí.
- Přidejte nakrájenou hlívu a restujte, dokud nepustí vodu a ta se zcela neodpaří. Houby mohou začít lehce zlátnout.
- Vmíchejte papriku, krátce zarestujte, a ihned přidejte cca 300 ml vody nebo vývaru, paprikovou pastu, víno a smetanu. Přidejte tymián.
- Do omáčky přidejte upečená kuřecí stehna i s výpekem. Přiklopte a na mírném plameni vařte 30 minut.
- Oberte maso, nakrájejte na menší sousta a vraťte do omáčky. Kůži položte na pečící papír svrchní stranou dolů a pečte na 180 °C dokřupava.
- Podávejte s těstovinami a každou porci ozdobte nalámanou křupavou kuřecí kůží.
Tipy a poznámky:
- Hlíva dodá pokrmu zemitou chuť a skvěle nahrazuje maso.
- Omáčka musí být silná, hustá a plná kousků hlívy a masa. Nepotřebujeme jí tolik jako ke knedlíkům.
- Těstoviny (semolinové) se hodí spíše menší (ditalini, mini penne, trofie, farfale mini, orecchiette). My jsme použili Casarecce.
- Bílé víno zvýrazní chuť papriky a odlehčí smetanovou omáčku.
- Křupavá kůže dodá jídlu dokonalý kontrast textur – nevynechávejte ji!
Doporučujeme nádobí:
Recept jsme připravili v hluboké pánvi i hrnci MasterClass Lightweight s nepřilnavým povrchem, která zvládne vysoké teploty i pečení v troubě.
➡️ Zobrazit pánev na našem e-shopu