🌸🌸🌸 Sleva 10 % na vše nezlevněné! Zadejte kód MAJOVA10 🌸🌸🌸 – neplatí na zboží označené %%%

Kuře na paprice trochu jinak – s hlívou, bílým vínem a křupavou kuřecí kůží

Kuře na paprice s hlívou a křupavou kůží

Moderní česká klasika s netradičním nádechem – šťavnaté kuřecí maso, výrazná omáčka z hlívy a smetany a navrch křupavá pečená kůže. Netradiční, ale nesmírně lahodná verze klasiky, kterou si zamilujete. Hlíva dodá jídlu masitost a hloubku, zatímco křupavá kuřecí kůže na závěr překvapí každé sousto.

Suroviny (na 4 porce):

  • 2 kuřecí stehna
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 větší cibule
  • 1 lžička celého kmínu
  • 300–400 g hlívy ústřičné
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1–2 lžíce paprikové pasty (např. maďarské)
  • kelímek smetany na vaření
  • 150 ml bílého vína (volitelně)
  • 2 snítky tymiánu (nebo ½ lžičky sušeného)
  • sůl a pepř
  • těstoviny dle chuti (např. kolínka, tagliatelle)
Kuře na paprice s hlívou

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 230 °C. Kuřecí stehna osolte, opepřete a zprudka opečte v hluboké pánvi vhodné do trouby. Přiklopte poklicí a dejte je péct dozlatova.
  2. V hrnci rozehřejte tuk, přidejte celý kmín a najemno nasekanou cibuli. Restujte až zesklovatí.
  3. Přidejte nakrájenou hlívu a restujte, dokud nepustí vodu a ta se zcela neodpaří. Houby mohou začít lehce zlátnout.
  4. Vmíchejte papriku, krátce zarestujte, a ihned přidejte cca 300 ml vody nebo vývaru, paprikovou pastu, víno a smetanu. Přidejte tymián.
  5. Do omáčky přidejte upečená kuřecí stehna i s výpekem. Přiklopte a na mírném plameni vařte 30 minut.
  6. Oberte maso, nakrájejte na menší sousta a vraťte do omáčky. Kůži položte na pečící papír svrchní stranou dolů a pečte na 180 °C dokřupava.
  7. Podávejte s těstovinami a každou porci ozdobte nalámanou křupavou kuřecí kůží.

Tipy a poznámky:

  • Hlíva dodá pokrmu zemitou chuť a skvěle nahrazuje maso.
  • Omáčka musí být silná, hustá a plná kousků hlívy a masa. Nepotřebujeme jí tolik jako ke knedlíkům.
  • Těstoviny (semolinové) se hodí spíše menší (ditalini, mini penne, trofie, farfale mini, orecchiette). My jsme použili Casarecce.
  • Bílé víno zvýrazní chuť papriky a odlehčí smetanovou omáčku.
  • Křupavá kůže dodá jídlu dokonalý kontrast textur – nevynechávejte ji!

Doporučujeme nádobí:

Recept jsme připravili v hluboké pánvi i hrnci MasterClass Lightweight s nepřilnavým povrchem, která zvládne vysoké teploty i pečení v troubě.

➡️ Zobrazit pánev na našem e-shopu